
“Derinlikten cayılmasın / kopsun kıyamet.”
Dizeleriyle açılıyor, Âfâk Dergisi’nin güz sayısı. Bu sayı mevzû olarak, “Hikmetin Dairesinde Eylem: Eğleşenler Ne Bilir Eylemeyi!” konusu işleniyor. Mevzûya Dair yazısında; “Muradımız o ki, bilmenin ve eylemenin kendisi üzerine düşünmek, bizatihi eylemektir, teklifinin hakikatli bir temaşanın konusu olmasıdır. Kalabalık olmadan eyleyemeyeceğini zannedenleri yani Hakk’ın rızasından mahrum kalacağını düşünenleri, önce hayrete sonra düşünmeye davet ediyoruz. Umulur ki hikmete râci bir tefekkürün kapılarını aralamış oluruz.” denilerek bilgi ve eylem nazarında irdelenmeye çalışılan konuya açıklık getiriliyor.
Eylem hali bazen sadece kişinin kendisine dönük olabildiği gibi bazen insanlara (bir düşünceye, kutsala ya da Rabbe) dönük de olabilir. Kişi yaratıcı adına eyleyecekse, keyfiyet olarak derin bir düşünmenin hakkını vermesi gerektiği gibi kemmiyet nazarında da bir ciddiyet gerekir. Aksi takdirde ideallerin ve şahısların törpülenmesinden daha vahimi Hakk’ın suistimalidir.
Kalabalıkları (kutsala atıfla kendilerini mutmain kılanlar buna, cemaat diyecekler) arkasına alıp söz söyleyecek olanlar, Söz’ü incitmeyi de göze almışlar demektir. Kalabalık olmadan kendilerini varedemeyenler, hissiliklerine ve ellerine tutuşturulmuş hakikat kırıntılarından ilhamla eğleşmenin -ki bunun adı artık ‘salih amel’dir- hazzını yaşayacaklardır.
Bu söyledikleriyle popüler olmaya kaygısı gütmeden derin bir tefekküre çağırıyor düşünce alanında çaba sarfedip daha sonra eyleme cesareti gösterecek tüm samimi kişilikleri, Âfâk Dergisi.
Mevzû bölümünde; Burak Kaplan’ın “Okyanus’un Kıyısında-Bilgi ve Eylem”, Hüseyin Dişli’nin “Sûret ve Mir’at Olarak Eylem: Gönlün Muhalefeti Hüzündür”, Bayram Veli Yuvalı’nın “Düşük Düşünce Aksak Koşu” ve Ramazan Şahin’in “Eylemenin Bilgisi, Sûretin Dilemması Min vechin ‘Yap da görelim!’” yazıları yer alıyor.
Âfâk Dergisi uzun süredir devam ettirdiği kapsamlı ve uzun röportajlarına bu sayı, Teoman Duralı röportajını ekliyor. “Umut etmek hak değil, bir ödevdir.” başlığıyla verilen röportajda, ‘ilim’in niçinliği, ilim bilim kıyaslaması, post-modernlik ve felsefe ilişkisi, şiirin Türk Düşüncesindeki yeri, Türk Kimliği’nin tarihsel çerçevesi ve gelecek için umut olması, hukuk ve ahlak ilişkisi gibi konulara cevap aranıyor.
Emrullah Efendi’nin “İlm-i Hikmet” makalesinden bir bölüm, hem Osmanlı Türkçesi’yle hem de Latinize halde okuyucuya sunuluyor. Enes Kafadar “Dünden Bugüne Kitabın İslam Tarihindeki Macerası”, Burak Kaplan “Susun, Bari Sesinizi Alçaltın!”, Eşref Sefil “Buğday Alamayınca Dile Gelenler” yazılarıyla dergide yer alıyor.
Abdullah Eryiğit “Nerede Kaldın?”, Ömer Fuâd “Kusur”, Burak Ayçiçek “Kaplumbağa Nöbeti” başlıklı öyküleriyle derginin edebiyat bölümünde okurunu bekliyor. Ve son olarak dergi, Ramazan Şahin’in “Musa” yazısıyla kapanıyor.
Son Yorumlar