
Bir İdeoloji Olarak “Bilim ve Teknik” başlığıyla çıkan Ayraç Kitap Dergisi’nin 55. Sayısında önemli yazılar ve kitap tahlilleri bulunuyor.
Mimarların ve mühendislerin toplumsal olaylara belli ve ortak bir yaklaşım tarzı olduğu kanısı çok yaygın bir düşüncedir. 1970′lerde ODTÜ’de sol gruplar arasında ortaya çıkan sinerjinin, 1990′larda özellikle YTÜ ve İTÜ’de yaygınlaşan muhafazakâr düşünceli öğrenci eylemlerindeki hareketler, bugün Türkiye’de hem siyasette hem akademide hem özel sektörde birçok teknik insanın önemli yerlerde bulunmasına zemin hazırlamıştır. Peki, mimarlık ve Mühendislik mesleklerinin toplum hayatında rasyonel düşünmeye katkısı nedir? Bu katkının siyasal hayatla ilişkisi nasıl kurulabilir?
1950′lerden itibaren Türkiye’de şehirlere yapılan göçler sebebiyle şehirlerde önemli yoğunluklar yaşanmış, şehirlerin mimarlık ve mühendislik altyapı sorunları çok önemli bir hale gelmiş, sanki mimarların ve mühendislerin artık daha aktif olmaları bir zorunlu hale gelmiştir. O halde Türkiye’nin mimari yapısının değişmekte olduğu kentsel dönüşüm sürecine mimarların etkisi nedir? Mimarlar ve mühendisler böyle bir dönüşüm sürecinde nasıl bir rol oynarlar?
Ayraç dergisi bu sayısındada mimarların ve mühendislerin siyasi arenada gözükmeye başladığından itibaren günümüze kadar hangi alanlarda nelerin değiştiğini inceliyor. Üniversitelerin misyonunu, bir sınıf olarak teknokratların toplumsal hayattaki konumlarını tartışıyor. Konuyla ilgili çok önemli makaleleri bulunan Mimar Mehmet Osmanlıoğlu ile de söyleşi yapılmış.
Ayraç’ın özellikle ilk sayılarından 25. sayılarına kadar önemli kitap eleştiri ve tahlilleri yayınlanan Doç. Dr. İbrahim Tüzer, Mayıs sayısıyla birlikte tekrar dergide yazmaya başladı. İlk yazısında Mustafa Kutlu hikâyelerinde ve Nur kitabı özelinde yazan Doç. Dr. İbrahim Tüzer, kent hayatının insana kattıklarını ve insandan götürdüklerini tartışıyor. “Ayraç’la Araladıklarım” köşe ismiyle dergiye dönen Tüzer’in, önümüzdeki sayılarda Ahmet Mithat Efendi, İsmet Özel, Cemal Süreya gibi Türk edebiyatının müstesna yazarlarıyla ilgili yazılar kaleme alması bekleniyor.
Bilgi ve Abonelik için: iletisim@ayracdergisi.com
Son Yorumlar