
Düşünceden şiire..
Yedi İklim’in sunuş yazılarını kaleme alan Osman Bayraktar, Ramazanın gül ayı olduğundan bahisle orucumuzu kutlarken bizi İslam medeniyeti ve estetiği üzerine düşünmeye davet ediyor. Ardından Arif Ay, Nurettin Durman, Osman Serhat, Şakir Kurtulmuş, Hüseyin Alemdar, Fatih Demirel’in yanı sıra birçok şair, şiirleriyle gönül dünyamıza konuk oluyorlar. Serdar Kacır’ın kısarak yazısı alışkanlığın dışına çıkan bir metin olarak dikkat çekiyor.
Çizgi ve hikâyeden öyküye..
Bilenler bilir, Ali Haydar Haksal öykülerinde ‘anne’ önemli bir metafor. Haksal’ın alışıldık anlatıları arasında olan ve iç’ten iç’e dolayısıyla ben’den ben’e savrulan öyküsünde insan, manzara, tabiat hayat sarmalında kendine yer buluyor. Alim Kahraman dedesinin tuhaflıklarını sorgularken; Nurettin Durman insan, sokak ve tarih kokan nostaljik tahkiyesini bu sayıda da sürdürüyor. Osman Koca yine sıra dışı formatla çıkıyor karşımıza. Trial anlatısında üç katmanlı ve eklentili vaka kurgusunu bu defa ‘ip’ metaforuyla çatıyor. Bu sıradan bir ip değil yalnız. İnsanı hayat ile ölüm arasında ince çizgide yakalayan bir tür denklem.
Hasan Aycın’ın tematik çizgisi ile Özden Aydın’ın ebrusu dergiye görsellik katan güzide iki çalışma.
Gezi ile incelemeden söyleşiye
Mete Çamdereli şehir kültürü yazılarını bu sefer Gümülcine ile sürdürüyor. Gökhan Serter insan ve şiir ikilemi arasında bizi müslümanca bakış açısından taraf tutmaya zorluyor. Ali Haydar Haksal iki sayıdır devam eden geniş oylumlu Nerval incelemesinin üçüncüsüyle karşımıza çıkıyor. Adı gibi kendisi de babacan biri olan Mahmut Babacan Hoca, hocası Ömer Faruk Akün’ün ders notlarının onuncusunu yayınlıyor bu sayıda. Caziye Deniz Köroğlu’nun Arap Romanında Yeni Türler çevirisi bir boşluğu dolduracak nitelikte. İsmail Demirel klasik söyleşilerini bu kez derginin içinden bir isim olan Ömer Hatunoğlu ile devam ettiriyor. Dilara Pınar Arıç’ın öykücü ve denemeci Funda Özsoy Erdoğan ile yaptığı söyleşi de hayli iddialı.
Şâir, düşünür, yalnız bir adam…
Rahmetli Alaaddin Özdenören 20 Mayıs 1940’ta doğmuş ve 23 Haziran 2003’te aramızdan ayrılmıştı. Dergi bu sayıda şair ve felsefecimize ahde vefada bulunuyor. Mehmet Özger, merhumun şiir poetikasını incelerken; Serdar Yakar, biyografisini kaleme alıyor.
Birçok genç şair ve yazarın ürünleri derginin ikinci, bölümünde yer bulurken; yeni okumalar ve değiniler bölümüyle Yedi İklim Mayıs sayısı noktalanmış oluyor.
İlgilisine önemli bir duyuru
Yedi İklim dergisinin kadın yazarları, 13 Mayıs 2018 Pazar günü, saat 12.00-14.00 arası İstanbul Sirkeci Tren Garı’nda ‘Yedi İklim Düşünce Geleneğinde Kadın Yazarlar’ konulu bir panel düzenleyeceklerdir. Panele katılım ücretsiz olup panel, herkes açık icra edilecektir.
Oğuz Kalamış
Son Yorumlar