
Yedi İklim dergisinin Ekim sayısı çıktı. Ülkemiz belki de son yüzyılın en zor zamanlarından birini geçiriyor. Ne vakit doğrulmaya çalışsak, ne vakit düştüğümüz yerden kalkmaya çalışsak yine bir takım olaylar neticesinde Türkiye zor duruma düşüyor. Bugün de o vakitlerden birini yaşıyoruz. Fakat bu topraklar bin yılın birlikteliğini, bin yılın yol arkadaşlığını ve bin yılın kardeşliğini dün olduğu gibi unutmayacaksa bugün de unutmayacaktır ve bu kardeşliğini kıyamete dek sürdürecektir.
Yedi İklim dergisinin 295. Sayısı okuyucularının karşısına şiir ve öykü olarak zengin bir içerikle çıkıyor. Cevdet Karal’ın dört şiirle yer aldığı bu sayının diğer şairleri ise; Nurettin Durman, Seyfettin Ünlü, Ethem Erdoğan, Erkan Kara, Mehmet Özger, Serdar Kacır, Bülent Ata, Raşit Ulaş, Muhammed Cemal Ünal, Berat Bıyıklı, Cemil Tunç, Kübra Altunhan, Teodora Doni.
Çeviri şiir geleneğini sürdüren Yedi İklim’de bu ay; Veysel Akdoğan çevirisiyle Ebû Talib b. Abdulmuttalib Divanı devam ediyor. Ayrıca Serkan Doğan’ın çevirisini yaptığı James Joyce çevirisi ve Iraklı bir gazeteci olan Ahmet Matar’ın “Evet Ben Bir Teröristim” adlı şiirinin Ahmet Polatoğlu imzalı çevirisi yer alıyor.
Bu sayıda, Ali Haydar Haksal yazdığı beş anlık öykü ile kimi zaman kendinden kimi zaman da diğer insanlardan yola çıkarak modern çağın insanın sıkışmışlığını ve arayışlarını anlatıyor. Ayrıca Alim Kahraman ve Hatice Çay da öyküleriyle Ekim sayısını zenginleştiriyor.
Berat Bıyıklı, Arz-ı Hal şiirinde Tanrı ve Sekülerleşme yazısıyla Turgut Uyar’ın Arz-ı Hal şiirini inceleyerek Türkiye’de sanat algısı üzerinden Tanrı olgusunu inceliyor. Nesrin Karavar, Ramon Lull ile Katolik-Katalan Edebiyatı yazısıyla Hıristiyan bir misyoner olan Ramon Llull’un eserlerinde İslâmî motifleri ve Arapça’yı kullanmasını sorguluyor. Mustafa Uçurum Bir Masala Tutunmak yazısıyla modern çağda teknoloji ile yoğrulmuş, tekniğin için boğulmak üzere olan çocukları anlatıyor. Osman Koca ise Öykü ve İmge yazısıyla öykülerde kullanılan çeşitli imgeleri irdeliyor.
Türkiye dışındaki sanatkârlarla mülakatlara bu ay da devam eden Yedi İklim, Ekim sayısında Lübnanlı bir ressam ve performans sanatçısı olan Fatma Lootah ile Ortadoğu’nun siyasi, insanî durumu ve eserleri üzerine Fatma Sevde Haksal tarafından gerçekleştirilen mülakat yerini alıyor.
Yedi İklim’de bu ay en çok dikkat çeken konu ise Osman Koca’nın hazırlamış olduğu Öykü ve Soruşturma dosyası. Koca, Necati Mert Ali Haydar Haksal, Cemal Şakar, Recep Şükrü Güngör, Nuhan Nebi Çam, Fatma Rana Çerçi, Naime Erkovan, Akif Hasan Kaya, Handan Acar Yıldız, İsmail Demirel, Aykut Ertuğrul, Yunus Emre Özsaray gibi öykücülerle öykü üzerine doyurucu ve öykü yazan gençlere yardımcı olacak bir dosya hazırladı.
Yeniden Okumalar – Değiniler bölümünde ise, Âlim Kahraman’ın Cahit Zarifoğlu’yla Yedi Yıl, Ali Haydar Haksal’ın Yalnızlık Sarkacı, Şakir Kurtulmuş’un Ölüm ve Ayna, Sedat Sayın’ın ,Yalnızlık Koridoru, Muammer Güngör’ün Ters Kitabı, Gülçin Sahilli, Mavi Esme Boran, Hıfzı Topuz’un Başın Öne Eğilmesin, Muhammed Sâdık Efendi’nin Nefs Bilgisi ve İbn-i Arabi’nin Fütûhâtû’1-Mekkiyye’sinden aktarılan bir kısmı olan ve İyilerin Halleri ve Makamları şeklinde isimlendirilen kitapla birlikte Bulut Dergisi’ne değinildi.
Son Yorumlar