
Bu güne kadar kitaplardan, kitapların güzelliğinden ve çirkinliklerinden bahsettik. Kitap okumalıyız dedik de durduk. Fakat bir meseleyi atladığımızın farkına vardık: Kitap hakları.
Edebifikir olarak “Okur Hakları Bildirisi Vol.1” den sonra şimdi de “Kitap Hakları Vol.1”i yayınlıyoruz. Kitap hakları üzerine düşünmeye ve kitapların haklarını savunmaya devam edeceğiz. Kitaplar artık rahat bir nefes alabilir.
Kitap Hakları Şunlardır:
1. Her kitap, kitap olması sebebiyle hak sahibidir.
2. Her kitabın asıl gayesi kendisinin okunmasıdır.
3. Her kitap iyi bir editörü hak eder.
4. Her kitap iyi bir musahhihi hak eder.
5. Her kitap iyi bir kapağı hak eder.
6. Her kitap iyi bir dizgi ve cildi hak eder.
7. Tüm bu saydıklarımızı hak etmeyip de sahip olan kitaplar da yok değildir. Böylesi kitapların ateşle buluşturulması, diğer kaliteli kitapların sıhhat ve okunma şartı için elzemdir.
8. Her ağaç, kitap olma isteğini saklı tutabilir.
9. Kitapların okunmasını engelleyen editör, yazar, tasarımcı, yayın danışmanı ve patronların kurulacak olan “Kitap Mahkemesi”nde yargılanmaları kitabın geleceği için şarttır.
10. “Kitap Mahkemesi”nin âkil adamları sadece kitap okurlarından seçilebilir ki bu kişilerde hayatlarında en az 3521 kitap okumuş çatlaklardan seçilir.
11. Kitabın iyisi olabildiği gibi, kötüsü, beş para etmeyeni, kahvaltı altlığı yapılabileni, geri dönüşüme gönderilebileni ve benzeri çeşitleri vardır.
12. İyi bir kitabın, iyi okur hakkı varoluşsal bir haktır. Aynı şekilde kötü bir kitabın, kötü okur hakkı da varoluşsaldır.
13. Hayatın anlamı kitap okumak değildir. Hayatın anlamına doğru yolculukta, kitap sadece bir basamaktır. Araçların amaçlaşması, amaca ulaşılamamasına sebebiyet verir.
14. Kitap olmak demek; harf, kelime ve cümleyi tanımak bunları içinde barındırmak, mürekkep kokusuyla kendinden geçmek olduğu gibi kısaca kitap olmak demek kitap olmaktır.
15. Kitapların cümlelerden müteşekkil olması demek her cümlenin kitap olabilme kapasitesi var demek değildir. Cümle dediğin kendini bilir.
16. Kitapların okuyucusu ile buluşmasını engelleyen yazarlar da vardır. Bu yazarlar zihinlerinde oluşturdukları kitapları bir türlü açığa çıkaramadıkları için bu tür kitaplar ölü kitaplar kategorisine girer.
17. Kitapların varlığı yazarlarına bağlı olsa da kitaplar en çok yazarlarından zarar görmüştür.
18. Kitap okunabilen bir şey olmasının yanında farklı kullanım şekilleri de mevcuttur. Mesela birine kızıldığında elindeki kitabı karşısındakinin kafasına atan birçok kitap düşmanı mevcuttur. Ya da sabah kahvaltılarında çay altlığı görevi yapan çok kitap vardır ki bu kitaplar mağdur sınıfına girmektedir.
Son Yorumlar