3 Idiots | Edebifikir.com | Kadife dokunuşun sertliğini de biliriz
3 Idiots
kategori : Sinema | yazar : Abdullah Ünver | tarih : 2011-11-08 | okunma : 534 | yorum : 3  

Hayat, her halükarda elimizden kayıp gidiyor. Toplumsal bazlı hiyerarşiler ve zorlamalar karşısında aciz kalıp bize biçilen rolleri oynamak zorunda kalıyor ve sonra da bu halden şikâyet ediyoruz. Hâlbuki isyan edebilir, kendimizi ortaya koyabilir, bu zorlamalara ve baskılara durun bakalım ben öyle düşünmüyorum diyerek karşı çıkmanın ilk adımını atabiliriz. Ama genelde durum böyle olmaz. Zira düşünmemek kolaydır ve cehalet mutluluk değil midir?!

Mühendislik adına eğitim veren seçkin bir üniversitede bir araya gelen üç aptal, aralarında müthiş bir dostluk kurarlar. Hepsinin bir çıkmazı ve bir sorunu vardır. Bu sorunlarla sistemin yanlışlığına dem vuran ve bu yanlışlıkların nasıl aşılabileceğini çok güzel şekilde izah eden bir film. Tam bitti dediğiniz anda film farklı bir boyut kazanıyor ki bu da ayrı bir tat veriyor izleyicilere.

Çocukluğumuzda “Büyüyünce ne olacaksın bakalım?” diye hep sormuşlardır, biz de soranlara doktor, polis, öğretmen gibi cevaplar verir ve söylediklerimiz bir hayal olup uçar. Gerçekten kaçımız istediği işte çalışıyor ya da istediği üniversitede okuyor? Film de bu konu üzerine yoğunlaşmış ve hayat içinde yeni pencereler açmayı hedeflemiş.

Film uzun metrajlı ve süreye dikkat etmeden izledim. Çoğu kişide olduğu gibi bende de bir önyargı vardı. Bir Hindistan yapımı filmden ne çıkabilir dedim ve bu kadar iyi bir film yapabileceklerini gerçekten beklemiyordum. Film için yapılan yorumlara baktığımda şaşırdım ve izlemeye karar verdim. Artık sıradanlaşan ve boğan Amerikan filmleri bu filme bakıp kendisine örnek çıkarması lazım. Bir film için her şeyin yüksek hâsılat ve sadece aksiyon olmadığını onlara tekrardan anımsatmak lazım. Film süresi 160 dakika. Bu kadar uzun metrajlı filmden, filmin sonuna kadar izleyiciyi sıkmayan bir yapıt oluşturmak zor. Ama filmin senaryosu ve oyunculuk performanslarıyla birleşince harika bir yapıt ortaya çıkmış.

Dram ve komedi üzerine yoğunlaşan film, oyunculuk performansları sayesinde bize eğlenceli ve dramatik sahneleri izlettiriyor. Komik sahnelerin çokluğu genelde bir yerden sonra izleyiciyi sıkar ama gerek kurgusuyla gerekse oyuncularıyla 3 Idiots’un müthiş bir yapıt olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Aamir Khan ve Boman Irani’nin oyunculuğu görülmeye değer. Khan, canlandırdığı Rancho rolünü ustaca oynamış ve izleyicilere keyifle seyrettiriyor kendini.

Ailenizle oturup eğlenceli bir film izlemek istiyorsanız bu tam size göre bir film. İyi Seyirler…

Yönetmen: Rajkumar Hirani

Senaryo: Vidhu Vinod Chopra,  Rajkumar Hirani,  Abhijit Joshi

Oyuncular: Aamir Khan,  Kareena Kapoor,  Madhavan,  Akhil Mishra,  Boman Irani,  Mona Singh,  Omi Vaidya,  Rajeev Ravindranathan,  Sharman Joshi

 Edebifikir 

Ahmet TAŞCI - 2011-11-19 10:25:25
FİLMİ İZLEDİM ÇOK GÜLDÜK ARKADAŞLARLA. GÜZEL BİR FİLM.
025 1453 - 2011-12-17 17:41:17
ikinci kere bir filmi izlemekten nefret eden biri olarak üçüncü kere izleyebilirim
nihat ilhan - 2012-01-26 14:03:15
3 idiots gerçekten güzel bir eleştirel yaklaşım sunuyordu. Bollywood olarak adlandırılan Hint Sineması niteliksiz filmleriyle kendisini izleyenlerinin gözünde düşürmüştü. Ancak eleştirel açıdan yaklaştığı konularda ve filmlerinde -ki Benim Adım Khan bu konuyu tam olarak bize sunmaktadır- büyük bir başarı sağlamıştır.