Sezai Karakoç, Yeni Anayasa Hakkında Ne Düşünüyor?

Demal Öcen, dosyamızın dokuzuncu yazısında Sezai Karakoç’un yaşadığını haykırıyor.

***

Bilindiği gibi Sezai Karakoç 1990’lı yıllardan beri Türkiye’deki seviyesiz ve kısıtlı güncel siyasî atmosferinde sahici bir siyasî parti olması için çaba gösteriyor. Türk şairleri, sosyal ve siyasî hayatın her zaman göbeğinde yer aldıkları için çeşitli siyasî tavırlar almışlar, sosyal kurumların içerisinde bulunmuşlar ya da böyle kurumları kurup yaşatmaya gayret etmişlerdir. Namık Kemal, Ziya Paşa, Nefi, Akif Paşa, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek böyle şairlerimizdendir. Dünyayı, yaşadığımız hayatı anlamak istiyorsak bütün bu insanların serencamını öğrenmek, derdini anlamak kavrayışımızı artıracak, ufkumuzu genişletecektir.

Türkiye’de, son birkaç asırda hadiseler o denli hızlı akmıştır ki, belki iki üç neslin şahit olabileceği meseleler, hadiseler bir insanın hayatına sığar olmuştur. Gençler çabuk yaşlanmış, yaşlılar her hadisede biraz daha gençleşmiştir. Biraz bu sebepten, biraz da kitapların ve okul müfredatlarının her şeyi eskileştirip ansiklopedi maddesine çevirmesinden dolayı yaşayan pek çok şair, o şairden daha genç nesiller tarafından öldü olarak bilinmiştir. 1958 yılında Yahya Kemal Beyatlı’nın öldüğünü gazeteden okuyan İsmet Özel, “Yahya Kemal, zaten vefat etmiş değil miydi?” diye sorduğunu söylüyor. Bu, pek çok kişinin başına gelmiştir. Fikirleri, kurumları, insanları “müzeleştirmek” ve “öldürmek” bu çağın en ilginç yönlerinden biridir.

Bugün, bunun en sıcak örneklerinden biriyle karşı karşıyayız. Sezai Karakoç‘un ortaya koyduğu çaba ve işler bu durumun en ilginç bir örneğidir. Sezai Karakoç’un maruz kaldığı durumu, genç bir edebiyat heveslisinin “Beyler! Siz iki kere ikinin / dört ettiğini mi zannediyorsunuz hâlâ? / Sezai Karakoç yaşıyor diyorum size!” mısralarından anlamak mümkün. Meselenin en tuhaf yanı ise Sezai Karakoç’tan heyecanla ve samimiyetle ve sevgiyle bahseden kişilerin, onun şu an hangi düşünceleri serdettiğini ifade edecek bir cümlelerinin olmaması. Herkes Sezai Karakoç’u kafasındaki, ansiklopedi sayfalarından bir yere koyup geçip gitmeye çaba gösteriyor.

Böyle bir atmosferde Sezai Karakoç’un Türkiye’nin bugün gündeminde olan “Yeni bir anayasa yapma” ile ilgili düşüncelerini aktararak bu tuhaflığa engel olmak için bir küçük taş atacağız. Atacağımız taş, karşıdaki çelik seti yıkmasa da bir ses çıkaracağı muhakkak. Daha büyük gürültü kopması için elden geldiğince daha çok taş atmaya bütün huzursuzları çağırıyoruz. Elbette seti yıkacak bir toparlanma doğacaktır bir gün.

Sezai Karakoç, yeni bir anayasadan önce “Siyasî Partiler Kanunu”n değişmesi gerektiğini savunuyor. Bugün için yapılacak samimî ve gerekli işin bu olduğunu, bu durumun gerçekleşmesi hâlinde milletin bütün gücüyle, fikriyle, zikriyle tavrını ortaya koyabileceğini iddia ediyor. Bütün her şeye rağmen Türkiye’deki mevcut yapının siyasî örgütlenmeye hâlâ çok kısır seviyede yer verdiğini, milletin “kötünün iyisini” seçmekten ve “şununla idare edelim bari” tavrıyla hareket etmekten başka elinden bir şey gelmediğini söylüyor. Hâlihazırdaki Türkiye’nin şartlarında yeni bir anayasa yapma imkânının olmadığını, bunun başarılamayacağını iddia ediyor. Eğer yeni bir anayasa yapılsa bile bunun kâğıt üstünde, sentetik ve ihtiyaçlara cevap vermeyen bir anayasa olarak kalacağını düşünüyor Sezai Karakoç. Ona göre, böyle bir ortamda meydana gelen anayasa, beş-on yıl sonra “Şurasını değiştirelim, burası olmamış, şunu ekleyelim.” gibi müdahalelere maruz kalacak.

Her Cumartesi günü yaptığı konuşmalarla tarihî perspektifle Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı iktisadî, sosyal ve siyasî hamleleri enine boyuna analiz eden Sezai Karakoç, 2007 yılından bu yana yetmiş küsür konuşma yapmış. “Senin bundan haberin var mı?”

Sezai Karakoç Dosyası Yazıları: 

  1. https://edebifikir.com/fikir/nicin-sezai-karakoc.html
  2. https://edebifikir.com/fikir/sezai-karakocu-somurme-teknikleri.html
  3. https://edebifikir.com/elestiri/sairler-rahatsiz-ediyor-cunku-millet-rahatsiz.html
  4. https://edebifikir.com/elestiri/biz-kosu-bittikten-sonra-da-kosan-atlariz.html
  5. https://edebifikir.com/fikir/sezai-karakoca-sezai-karakoc-perdesi.html
  6. https://edebifikir.com/fikir/sezai-karakoc-televizyonlarda-neden-yok.html
  7. https://edebifikir.com/buz-gibi-ofsayt/iyi-de-cocuk-pencereden-de-dusebilir.html
  8. https://edebifikir.com/poetika/siirden-otede-soylenen-soz.html
  9. https://edebifikir.com/fikir/sezai-karakoc-yeni-anayasa-hakkinda-ne-dusunuyor.html
  10. https://edebifikir.com/fikir/dirilis-nesli-bir-muhayyile-mi.html

DİĞER YAZILAR

9 Yorum

  • öz hakiki nakkaş , 17/01/2013

    Vallahi pes. Artık bişi diyemiyorum.

  • has edebi nakkas , 17/01/2013

    bizim gibi mübarek, mütedeyyin, muazzez, murabbit, muhakkem ve müteallukal bin ahsen fi küllin li yaksen vs. gibi zât u enderunların iki adet cism ü fakir isimleri intihal edilmiş bulunulmaktadır.

    bu ecayip mendeburların kulaklarının içerisine ağda döküp burun kıllarını yakmak lazımdır.

    ya şükelatul şekerin
    ya eyvaatül armudin

    sizleri yakından takip ediciim ahirzamane velaüdleri…

    haydi salın kağlıcakla!

  • edebi_nakkas , 17/01/2013

    yuh artık ben millt niye takma adlrala ortamın cılkını çıkarıyor diyorum

    benim bile adımı suistimal etmişler

    yeminne tehlikeli bu site yaaa!

  • hakiki edebi nakkaş , 17/01/2013

    Benim adımı kullanarak yorum yapan nakkaş sahtedir. Dikkate almayınız.

  • edebi_nakkas , 17/01/2013

    yemin ediyorum bu sitenin cılkı çıktı
    sitede yazan 3-5 adam varsa 50 kişilik takma adla yazı yazılıyor

    3-5 kişi de kendi arasında 50 kişilik adla muhabbet geyik filan…

    resmen komedi yaaaa!

    • taçsız kral , 17/01/2013

      edebi_nakkas nedir sendeki bu entelektüel isyan çabaları? biraz daha proleter olup, halkına insen, bu insanları ve onların müstearlarını kabul etsen olmaz mı? çok mu zor bu?

  • dilnişin şirin , 17/01/2013

    çok iyi bir yazı olmuş. dosyanın bitmiş olması da hüzünlendiriyor insanı.

  • taçsız kral , 17/01/2013

    tam yerini bulmuş bir yazı…

  • 50. kattan düşerken uyuyakalan insan , 17/01/2013

    Bu Cumartesi Sezai Karakoça’a Gidiyoruz Eylemi!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir