Bu yıl 3. kez düzenlenen Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri 22 ülkeden 55 yayınevi, 300 yazar ve âlimi Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde bir araya getiriyor. Etkinlikte ziyaretçileri sergi, panel, sempozyum, müzik dinletisi, kitap dağıtımları bekliyor.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde gerçekleştirilecek olan Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Hâşimî Yayınevi ve Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği ortaklığında düzenleniyor. Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’ndeki etkinlikler 2-11 Mart tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
İlk yıl, “Bıraktığımız yerden başlıyoruz” diyerek yola çıkan ve geçtiğimiz yıl, “Asırlardır sönmeyen ışığımız: Âlimler-kitaplar” vurgusuyla âlimlerimizi ve kitaplarımızı öne çıkaran etkinlik, bu yıl “Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz” sloganıyla düzenleniyor. Kitap ve Kültür Günleri için Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar, Ürdün ve Kuveyt’in aralarında olduğu 22 ülkeden 55 yayınevi, 300 ilim adamı ve yazar davet edildi.
10 gün boyunca kitapseverleri bekleyen kültür şöleninde, “Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz” teması çerçevesinde uluslararası paneller ayrıca İslâm ekonomisinde yeni arayışları tartışan bir sempozyum olacak. Paneller ve Sempozyumlar çerçevesinde Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nden Prof.Dr. Khaliq Ahmad bin Mohd, Ürdün Üniversitesi’nden Prof. Dr. Majdi Ali Mohammad Ghaith ve Prof. Dr. Abdallah Zaid Alkilani, Suudi Arabistan İslam Kalkınma Bankası İslam Araştırmaları ve Eğitim Enstitüsü’nden Dr. Mohammad Obaidullah gibi kıymetli isimler katılacak.
Arapça Kitap ve Kültür Günleri öteden beri ülkemizde İlâhiyat, İslâmî İlimler fakültelerinin, İmam Hatip liselerinin, Kur’an kurslarının, medreselerin öğrencilerinin kendilerine hitap edecek bir etkinlikte buluşmalarını sağlıyor. İslâm dünyasında var olan ilmî birikim ve geçmişin ülkemizde bir araya gelmesini, Türkiye’nin çok daha iyi tanınmasını hedefliyor. Bu kapsamda Ozan Bodur’un Arapça “Operasyon 1915” kitabından başka “II. Abdülhamid Han’ın Hayatı” hiçbir yardım almadan ödediği borçlar, dost kazanma sanatı ve düşmanı idare tarzı, iç ve dış politikadaki mahareti, yöneticiler ve devlet adamlarına tavsiyeleri, günlük yaşantısı ve aile hayatı, manevi dünyası gibi ve birçok özel konular ve belgelerin yer aldığı bir eserde ilk defa yayınlanacaktır.