Edebifikir Yazarlarının İsyan Manifestosu ve Grev Metni

 

Bu işyerinde İSYAN vardır. İsyan var demişsek öncelikle ilk ilke olarak bu isyan kavramının neye dair bir çıkarım olduğunun altını çizmeliyiz. Baskı kapitalizmi, entelektüel alana müdahale edince kalemin beli kırılır. Bu tüm devrimlerin ateşini fitilleyen bir unsurdur.

Bu isyanın öncülleri entelektüel hayatı biçimlendiren kalem sahibi, nikbin fakat direniş sahibi, eylemin ve isyanın tüm prosedürlerini ve farmakolojik özelliklerinin neler olduğunu bilen ve hiçbir burjuva tarafından desteklenmeyen aç bir grup yazar ve şairdir.

İsyan çok sanatlı bir iştir. Yan yan isyan. Bu, bu kadar basit bir eylem değildir. Zaten her isyan bir eylemdir ve zaten “eylem bir kız ismi değildir.”

Önce bilendik, sonra sinirlendik, sonra direndik, ardından kendimizden geçerek isyan dedik. Çünkü isyan kelime itibariyle insanların akıllarını başından alan bir şeydir. Aklı başında hiçbir isyan yoktur. Biz de aklımızı başımızdan alan bu isyanın ateşini yaktık.

Edebifikir’deki yazarlar olarak paralarımızı alamadığımız için bir eylem hazırlığına girdik. Başta proleterleri, selfleri, köleleri direnişe hazırlayarak. Ellerine sıkıştırdığımız orak, çekiç, kazma, kürek ile yolları keserek işe başladık. Çünkü her isyan öncelikle bir yol kapatma eylemi olarak kendini gösterir. Topladığımız kamyon, otomobil, traktör lastiklerini sokak aralarına yığdık. Bildik, çünkü isyanımız kara lastikler yakılmadan amacına ulaşmayacaktır. Çünkü biz, kara lastikler yakılınca zenci oluruz. Bu zenciliğimiz bize Frantz Fanon’dan bir armağandır.

Manifestoya baştanbaşa hâkim olan fikir – yani bu fikri tetikleyen süreç kapitalizmin entelektüel alanı bir pleb, bir proleter, bir amele olarak görmesinden dolayıdır. Bu yüzdendir ki yazılan yazılardaki yazarların açlıktan inildeyişi sağlam, kaliteli, mükemmeliyetten yoksun eserler vermesine neden olmuştur. Çünkü aç ayı oynamaz, aç yazar/şair ise açlıktan asla oynamaz.

 

v      Manifesto bizim ortak eserimiz olmakla birlikte temel düşüncenin prensipleri Karl Bilal C. tarafından tasarlanmıştır. Frederic Emre B, Saint Ömer E. ve Proudhon Mustafa Ç. bu manifestoya imzalarını atıp fikrin gelişmesine katkıda bulunmuş kişilerdir.

v      Temel prensip şudur: Tarihin her devrinde hâkim durumda olan ve baskı kapitalizmi ile müdahale eden bir yapı vardır. Amaç bu yapının bir devrimle devirilip daha rahat bir yaşam biçimini elde etmektir. Politik ve entelektüel açıdan ele alınan ancak eksik kalan bu sosyal organizasyon ortaklaşa fikir mülahazaları ile bir bildiri yayınlamayı ve altına imzalarını atmayı temel vazife saymışlardır.

v      Dünyada ezenler oldukça ezilenler olacaktır. Bu her zaman böyle gidecek anlamı taşımaz. Bu yüzden başlattığımız bu isyan hareketi diğer yerlere bir örnek teşkil edeceği için kullandığımız jargon kavramlar üzerinden hareketle işleyecektir.

v       Bizin olması için ötekinin olması, ötekinin olması için de biz’in olma şartı vardır. Fakat biz ötekinin varlığına ihtiyaç duymadan bağıra çağıra biz diyoruz.

 

Grev Metni:

-“Entellektüeliz, haklıyız, hakkımızı söke söke alırız” vurgusunu taşıyan cümlelerle yazar/şair kesimin hakkını edebifikir’den alma maksadı vardır. Hak verilmedikçe yazarlar yazacakları metinleri imla, yazım, biçim yanlışlıkları ve anlatım bozuklukları ile dolu olarak kaleme alacaktır.

Yazılan yazılardan herhangi bir ücret alamayan bizler, oligarşik sistemin kapitalist sistemle birleşerek, olabildiğince bizleri ezdiği hükmüne varmış durumdayız. Hakkımızın verilmesi için yazdığımız bu manifesto grevimiz, lokavtı göze alarak başlamış durumdadır. Bu bildiri tüm sosyal paylaşım yerlerinde topluma duyurulacaktır.

Ödemelerin en geç ayın sonuna kadar yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde ekseriyet öğrenci ve işsiz kesimin oluşturduğu yazar/şair grubumuzun açlıktan, sigarasızlıktan ve soğuktan kendinden geçmesi kaçınılmazdır. Bu durum acındırmak amacıyla söylenmemiş, bilakis kaybedecek bir şeyi olmayandan korkulması gereken bir durumun giriş cümlesidir.

 

Yaptırımlar:

v  Karl Bilal C. yazacağı yazılarla “ne zamana lazım” jargonunu bir daha söylemeyecek,

v  Frederic Emre B. “röportajlarını” sadece kendisi ile yapacak ve sanki biriyle konuştum havası verecek,

v  Saint Ömer E. günlük 2 şiir gönderimini 5 şiire çıkartarak olabildiğince pıçaklı sözlerle alanı bir savaş alanına çevirecek,

v  Proudhon Mustafa Ç. bütün tinselliği ile kaleleri devirip isyan bayrağını roman kahramanlarına diktirerek olaya farklı bir boyut katacak.

 

 

Karl Bilal C.                      Frederic Emre B.                  Saint Ömer E.                    Proudhon Mustafa Ç.

 

 

Editörün Zorunlu Açıklaması: Bilal Can ve diğer edebifikir yazarlarının ortaklaşa yazdığı grev metnini yayınlayarak, yazarlarımıza ne kadar önem verdiğimizi ve özgür bir oluşum olduğumuzu ortaya koymuş olduk.

 

 

 

DİĞER YAZILAR

1 Yorum

  • Edebifikir Okuru , 26/10/2021

    Editörün “zorunlu” açıklaması yazarlara ne kadar önem verdiğinizi ve özgür bir oluşum olduğunuzu açıkladı hakikaten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir