Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü

Başlangıçtan 20. yüzyıla gelinceye kadar Türk edebiyatına şair ve yazarların biyografilerini Genel Ağ ortamında bilim ve kültür hayatının hizmetine sunmayı amaçlayan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü hizmete açıldı.

https://teis.yesevi.edu.tr/

Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Prof. Dr. Mustafa İsen 1 Şubat’ta başlayan projenin 2 yıl içinde tamamlanmasını ve ikinci aşamasında da Tanzimat sonrası modern Türk edebiyatını ele alınmayı planladıklarını anlattı.

Mustafa İsen, ‘Proje ile, daha önce Haluk İpekten tarafından hazırlanan ‘Tezkirelere Göre Divan Edebiyatı İsimler Sözlüğü’ adlı çalışmada tespit edilen 3 bin 180 ismin, tekke ve aşık edebiyatı ile elimizdeki verilere göre 12 bin 138 şair ve yazar sayısına ulaşacağı öngörülmektedir. Bu şekilde tezkirelerde gündeme gelmemiş, ama eserleriyle edebiyat dünyasında var olmuş isimlerin, kütüphanelerinin tozlu sayfalarında kalmaktan kurtarılması, Türk edebiyatıyla ilgili değerlendirme süzgecinden geçmiş, doğru, güvenilir, bilimsel bilginin yararlanıcılarına Genel Ağ ortamında etkin bir şekilde ulaştırılması amaçlanıyor.’ dedi.

Dün itibariyle projede madde yazmak üzere üniversitelerden çok sayıda akademisyenin veri tabanına kayıt yaptırdığını dile getiren Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri İsen, ilk aşamada yazımı ve incelenmesi tamamlanan 574 maddenin erişime açıldığını kaydetti. İsen, şu bilgileri verdi: ‘Projede maddelerin siparişi, girişi, incelenmesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından hazırlanan bir veri tabanı üzerinden yapılmakta ve inceleme süreci tamamlanan maddeler erişime açılmaktadır. Okuyucular, hazırlanan veri tabanında, edebiyatçıların isimlerine, alanlarına, yetiştikleri sahalara, yaşadıkları yüzyıllara, doğum tarihlerine, doğum yerlerine, ölüm tarihlerine, mesleklerine, eserlerine göre arama yapabilmektedir. Projede, şair ve yazarların biyografilerinin yanında ele alınan isme ait örnek metinlere ve onlarla ilgili beslenmiş veya seslendirilmiş şiirlerinden örneklere, şair ve yazarların resim ve minyatürlerine de yer verilmektedir.’ (Ajans)

 

 

DİĞER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir